Når fysiske traumer blir til psykiske smerter I

Glenn Edward Smith om den grusomme ulykken!

Det vi opplever gjennom livet, er med på å forme oss som mennesker. Både små og store hendelser. For noen kan disse opplevelsene bli alvorlige traumer som fester seg, endrer hvordan vi fungerer i vår hverdag og som trekker oss langt ned i mørket.

Disse opplevelsene kan være psykiske traumer i form av ting vi har opplevd, eller ikke opplevd. Psykisk vold, eller mangel på omsorg er eksempler på disse to.

Man kan også oppleve at fysiske traumer fører til psykiske smerter. Dette har dagens gjest kjent på selv, og han deler åpenhjertig og brutalt fra sitt liv og eget sykdomsforløp.

………………..

Youtubevideoen er voldsom, og gir en grøsninger nedover ryggen. Jeg er spent på å høre hvordan man kommer fra noe sånt i live, både fysisk og psykisk.


Jeg har gått igjennom en del fysiske traumer gjennom hele livet, mest fordi jeg er uforsiktig og rir hest, som er en farlig kombo. Men jeg har også hatt smittsom hjernehinnebetennelse og tarmslyng, i tillegg til hundrevis av fall fra hest.
Mange skader, særlig hodeskader.


I 1997 opplevde jeg denne alvorlige ulykken i et hesteløp i Tyskland.
Jeg hadde store forventninger til løpet, og gledet meg veldig.


Så skjer det som ikke skulle skje. Hesten dør av hjertestans over nest siste hinder. Glenn blir plantet med hodet først ned i bakken, i 65 km/t. I tillegg får han en 600-kilos hest over seg, som blir liggende å sparke han i dødskramper. 8 spark får Glenn i hodet, fra en hest med aluminiumsko.
Hvordan kan man komme fra noe sånt i live?

Legene i Tyskland sa at 100/100 dør av det, så jeg er litt usikker på hva jeg er for noe.

Jeg var stappfull av adrenalin, og ingenting gjorde vondt.
Når jeg ligger der, og de forsøker å dra meg frem fra under hesten, griner jeg.
Men det er fordi jeg er lei meg for at hesten er død.  


Ingenting gjorde vondt, sier Glenn, men kroppen hadde det egentlig veldig vondt.
Han ble lagt i kunstig koma med følgende skader:


Ryggen brakk på tre steder (hvilket har ført til at jeg nå er 4 cm kortere enn før ulykken), brudd i nakken, brakk 12 ribben, den ene lungen kollapset mens den andre punkterte, skulder ut av ledd, rev av øyelokkene, begge netthinnene løsnet fra øyeeplet og knuste nesa.

Det var også store hodeskader, indre blødninger og bukspyttkjertelen ble ødelagt.

Glenn forteller videre om helvetet han måtte igjennom i kunstig koma. Han sier at man vanligvis ikke skal legges i kunstig koma ved slike hodeskader, men han ville ikke overlevd uten.  

Da de forsøkte å vekke meg igjen, våknet jeg ikke. Jeg ble heller liggende i en diffus tilstand i 2 døgn hvor jeg hallusinerte de verste tingene du kan tenke deg. Dine verste mareritt, ever.

Han forteller om de grusomme hallusinasjonene hvor han drepte foreldrene og datteren sin, mens han til slutt drepte seg selv. Alt virket realistisk.

Jeg husker lite fra den tiden, men jeg husker dette ned til den minste detalj.

Glenn forklarer videre hvordan det opplevdes i denne psykosen. Det var kaldt, og han beskriver en pressende følelse hvor det kjentes ut som gravitasjonen var tyngre enn i virkeligheten.

Man klarer ikke å tenke klart. Man føles programmert.
-akkurat slik som jeg var i disse hallusinasjonene.

Alt var tilbakevendende, hvor jeg hele tiden havnet tilbake i et spill, hvor man på en måte ikke klarte å komme seg til neste level. Hjernen ble operert inn i ny kropp, og oppdragene skulle fortsette. Dette opplevde jeg sikkert 1000-2000 ganger. Det samme om og om igjen.


Da han våknet på ordentlig etter de to grusomme døgnene i denne tilstanden, drar han ut EKG’en, og idet sykepleierne kommer inn og skal frigjøre han fra laknene som holder han fast, går han til angrep.

Jeg slår ned 4-5 av dem. Legen som kommer til unnsetning, tar jeg tak i ørene på, og headbutter han flere ganger i ansiktet.

De lå lenger på sykehus enn meg.

Tyskerne reddet livet hans, og fikk han opp på bena igjen. Med seg fra sykehuset hadde han en tykk perm om oppfølgingen han ville trenge. For selvfølgelig vil man ha behov for omfattende hjelp både fysisk og psykisk etter noe sånt. Denne mappen ble levert det norske helsevesenet, men den eneste oppfølgingen han fikk var 3-4 uker fysioterapi.
Ikke noe mer…
…….

Dette er rått og brutalt, og det er ikke rart man sliter i etterkant av slike traumer. Særlig når man ikke får den hjelpen man trenger.
Imidlertid tok det faktisk flere år før knekken kom og PTSD’en gjorde seg til syne.
Les mer om Glenns historie og videre sykdomsforløp neste uke.

Glenn deler ufiltrert sin historie, og tar opp viktige temaer på instagramprofilen @lifeofthesmithwithptsd

9 kommentarer om “Når fysiske traumer blir til psykiske smerter I

  1. Tusen takk alle sammen. Stor takk til Ida, som tar opp særdeles vanskelige temaer på en blogg som kommer til å gi utrolig mange en følelse av at de faktisk ikke står der alene❤️

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: