Er det kroppsfasong som definerer god helse?

Helsevesenet og medienes forutinntatthet…

Dagens gjest er ei jente med mange jern i ilden.
Noen kjenner henne som den skamløse flotte brulesquen «Fiffi von Tassel» fra Norske talenter, andre fra den frittalende og reflekterte instagramkontoen hennes «fetmenfattet». Hun skriver velformulerte kronikker i Norges største aviser og snakker åpent om kropp og helse i kjente populære tv-program som for eksempel God Morgen Norge.

Og apropos skamløs…Hun vant velfortjent årets skamløspris for 2018!

Denne sommeren har hun fullført en mastergrad i Empowerment og helsefremmende arbeid, og har tredd inn i en fulltidsstilling hos likestillingssenteret.

Jeg er så glad for at selveste Carina Elisabeth Carlsen ville ta en prat med meg.

…………………

Årsaken til at jeg brenner litt ekstra for dette temaet, er at jeg synes medier, helsevesenet og kanskje også vi privatpersoner har et veldig sort/hvitt bilde av kroppsfasong og helse.

Selv var jeg en større belastning for samfunnet og helsevesenet da jeg var normalvektig og strebet sånn etter den tynne, i mine øyne «perfekte», kroppen. Dette førte i mitt tilfelle til redusert arbeidskapasitet og sykemeldinger.
Nå når jeg ifølge BMI-skalaen har bikket overvektig, er helsen min så mye bedre.

Definerer helsevesenet og mediene for ofte helse basert på fysiske parametere?

Hva tenker du, Carina, om det at helsevesenet ofte trekker konklusjoner og velger behandlingsplan basert på kroppsfasong?


Dette gjelder vel kanskje særlig ved overvekt og fedme?

Ja.
Jeg opplever at helsevesenet generelt har en skambelagt holdning til det å være tjukk.
Da blir det en veldig ensidig oppfatning av hva helse er, i den situasjonen.


Carina nevner også at mye av forskningen på området kan være biased, og oppfordrer til å lese artiklene nøye, samt sjekke hvem som finansierer forskningen.
Det trekkes konklusjoner ofte uavhengig av studienes faktiske resultater, i tillegg til at det er mange forskninger vi aldri hører om.
Den danske studien som viser at tjukke mennesker lever lenger, for eksempel.


Jeg skal ikke sitte her å fornekte at fedme kan gi helserelaterte problemer, men en kan leve gode, innholdsrike og suksessfulle liv selv om en er tjukk. Det hører vi jo aldri om. Vi tenker at tjukk automatisk er farlig, og glemmer at dette med fatshaming, for eksempel, er mer skadelig enn det å være tjukk i seg selv. Jeg har lest at dette faktisk kan lede til at den psykiske helsen fører til en tidligere død enn den fysiske, på bakgrunn av depresjon og alle de psykiske helsebelastningene som kommer av hvordan andre behandler deg fordi du er tjukk.

Men når «tjukke» møtes i helsevesenet…
Er det litt den der «du kan skylde deg selv»-holdninga man blir møtt med da?


Ja, det vil jeg påstå.

Det er blant annet publisert en studie som avdekker at mange norske sykepleiere har en slags forutinntatthet om tjukke mennesker, hvor de ikke fortjener den samme hjelpen som normalvektige.

Ved å si at fedme ikke kan sammenlignes med annet fordi man har valgt det selv, sier man også indirekte at alle traumene du har opplevd, de er selvforskyldt.
Veldig ofte er jo fedme et symptom på noe.

 
Kroppsvekt, og helse generelt, er jo mer komplekst enn bare kalorier inn versus kalorier ut.

Da jeg som 14-åring selv oppsøkte helsesøster med en begynnende anoreksi, ble jeg møtt med kommentaren «men alle kan se at du ikke har spiseforstyrrelser».
Samme reaksjon fikk jeg også fra min fastlege.

Noen uker etter lå en utsultet nesten død Ida på overvåkingsavdelingen på sykehuset.
Det at helsevesenet tok en vurdering basert på kroppsvekten der og da, kunne rett og slett ha kostet meg livet.

Carina forteller hvordan hennes mors helse også fikk lide ved at legen tok en vurdering basert kun på kroppsfasong.

Mamma gikk med brudd i foten i flere år. Det var det ingen som sjekket ordentlig, fordi hun er tjukk, og løsningen visstnok var å slanke seg. Hun gikk til slutt til en spesialist, etter å ha hatt vondt kjempelenge. Dette var jo et brudd som hadde grodd feil!

Hun legger til at hun også har bekjente som har mistet mødre i kreft, fordi de ikke ble tatt på alvor da de oppsøkte hjelp. De fikk rett og slett beskjed om å slanke seg.
Når tjukke mennesker opplever å bli avvist av helsevesenet på denne måten gang på gang, og ikke blir tatt på alvor for plagene man kommer med, slutter man å oppsøke lege.
Og når det etterhvert er så ille at man MÅ oppsøke hjelp, så er det kanskje for sent.

……

Hva med medienes rolle vedrørende dette temaet?

De tyr jo gjerne til skremselspropaganda i form av artikler som «SÅ farlig er bukfettet» eller «Så mye må du trene for å forbrenne maten».


Medier, både norske og internasjonale, er noe dritt rett og slett. De spiller på at folk er redde for å legge på seg, og de må i hvert fall skjerpe seg.
For det første skriver de artikler basert på studier de ikke en gang linker til. Og hvis man skulle klare å finne studien, så viser det seg at den er ikke bra, eller som jeg nevnte tidligere -det kan være slankeindustrien som står for finansieringen, det er en liten studie, resultatene er vage etc.

Carina påpeker at bildebruken til mediene også er bekymringsverdig. Hun gjorde en undersøkelse for spiseforstyrrelsesforeningen i forbindelse med korona og spiseforstyrrelser. Her trakk mange frem medienes bildebruk.

Selv gjorde hun da noen søk og fant mange artikler om fedme, vektnedgang eller liknende hvor bildene som ble benyttet var for eksempel av en mage med et strammende målebånd rundt, hender som klyper og holder fast i fettet, eller noen stående på en vekt. Det er veldig mye skam i disse bildene.

Handler derimot artiklene om trening eller liknende, er det blide, pene, hvite, tynne, funksjonsfriske mennesker på bildene.
Dette sender jo et budskap.

Det er jo blitt skapt en kultur hvor det verste du kan være er tjukk.
Da blir jo dette for mediene clickbait, for ingen vil jo være tjukke, og det her blir lett å selge inn.
Skummelt!

Jeg personlig reagerer veldig på matskammen mediene fører til ved overskrifter som for eksempel VG’s «Så mye må du trene for å forbrenne en kroneis». For ei som har straffetrent i mange år, minner dette veldig om nettopp: straffetrening, og skam rundt maten. Jeg kan ikke skjønne hvordan dette kan fremme god helse, som jo sikkert egentlig er målet (i tillegg til mengder klikk).

For ikke å snakke om Dagbladets oppskrift på hvordan man kunne gå ned 10 kg før sommeren. Publisert en drøy måned før sommeren kom.

Enig!
Man får jo ikke kost seg med maten når man skal tenke på hvor mange situps man må ta i etterkant.


Man vet jo at mange spiseforstyrrelser starter med slike dietter eller slankekurer. Jeg kjenner flere som har vært med i for eksempel VG- vektklubb som har blitt helt besatt av mat, telling av kalorier og aktivitet.

Mediene har ingen måte å kontrollere eller følge opp leserne i etterkant av slike artikler eller program.

Carina legger også til at ved å kun få slik input, hvor man hele tiden blir fortalt at man er feil i forhold til «det aksepterte menneske», fester dette seg i underbevisstheten. Og ved å kun få presentert det perfekte, og en aldri ser noen som likner på seg selv, blir man den unormale.
Utskuddet.
…….

Det er ikke bare mediene og helsevesenet som behandler folk på en nedverdigende måte basert på kroppsvekt. Carina opplever også hån og krenkende kommentarer på gata, i tillegg til familiemedlemmer som henger seg opp i hennes matinntak i selskaper.
Jeg tenker umiddelbart at det i et familieselskap sikkert er noen rundt bordet som har dårligere helse enn den med en stor kropp.

Hva med tante Guri som trenger alkohol for å komme seg igjennom dagene?
Eller fetter Tom som ødelegger kroppen med anabole sterioder.
Eller hva med kusine Tine, som kaster opp maten på do?

Det er ingen tvil om at helse er mer enn bare midjemål eller farten på 10 km.
Så hvorfor tar helsevesenet avgjørelser basert på kroppsstørrelse? Og hvorfor presenterer mediene det som at den slanke trente kroppen er den lykkelige?
Sist, men ikke minst: hvorfor legger privatpersoner seg opp i andres kroppsvekt?


Hva tenker dere?

2 kommentarer om “Er det kroppsfasong som definerer god helse?

 1. Flott kommentar fra dere begge til et generaliserende samfunnsproblem.

  Alle skal ha «egne» meninger, men det er samme driten dag ut og dag inn med drittsnakk av medmennesker og tingene de gjør, eller ikke gjør, om det er vekt, utseende, oppdragelse, oppførsel, kjønn osv.

  Shaming er den nye mobbingen, en man ikke kan sloss seg ut fra, og den kommer fra alle hold, spesielt fra dagens sosiale plattformer, som også er gjennomsyret av mediene og «grupper» som pusher rent hat i mine øyne.

  Jeg skal ikke postulere at jeg er perfekt på dette området, merker jeg gjør det selv, men ved å ha fokus på det, klarer jeg å arrestere meg selv for dårlige holdninger og nedlatende kommentarer.

  Senest i samtale med Ida, måtte jeg ta meg sammen i en kommentar om ting jeg ikke var enig i, men jeg klarte å realisere det selv, en flau opplevelse av egne holdninger.

  Psykisk helse, burde være hovedfokus for helsevesenet i årene fremover. De skadene og traumene man vil oppleve av å bli shamet konstant, vil bli et gigantisk samfunnsproblem. Mørketallene på folk som sitter hjemme og sliter med psyken etter nok en dag med Shaming er uten tvil gigantiske, og vil overbelaste det lille tilbudet vi har i dag innenfor psykisk helsevern.

  Hva skjedde med «let’s be nice to each other»?
  Eller som mamma alltid har sagt, «har du ikke noe godt å si om noen, så hold kjeft»! Og jeg velger fremover å høre på mamma:)

  Liker

  1. Takk for en flott, ærlig og reflektert kommentar!

   Vi er nok ikke feilfrie på dette området noen av oss, men det skal virkelig være unødvendig å møte på dette feks i helsevesenet. Tror at man må snakke høyt om det, skal det kunne skje en endring.

   Men mediene….uff. Hvordan skal man klare å snu de? De er jo kun ute etter én ting: klikk.
   Skulle så ønske det fantes strenge retningslinjer for hva og hvordan man skal skrive om kropp og helse.

   Og ang privatpersoner: enig med mammaen din!

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: