Fanget i et voldelig forhold I

Anne-Jorunn om samboerskapet og overgrepene.

Bilde hentet fra journalen.oslomet.no

Anne-Jorunn levde lenge i et voldelig forhold, og forteller åpent og modig sin historie.
-Ikke for å få sympati, men for å kunne hjelpe andre i samme situasjon.

Hun vil gjøre seksuelle overgrep mindre tabu, og ønsker å spre budskapet om at vi alle fortjener å bli behandlet med respekt, sette grenser for egne kropper og ikke minst så fortjener vi å være lykkelige.

Hun oppfordrer også de i samme situasjon til å si ifra, og snakke med noen.
Enten henne selv, eller noen andre.

Det er alltid en vei ut, selv om du ikke ser det selv.

Her er del 1 av Anne-Jorunn sin historie.
…………………

Hun møtte denne mannen gjennom Tinder, og han virket veldig sjarmerende, snill og grei. Han var i grunn alt hun kunne ønske seg, trodde hun. Forholdet utviklet seg raskt, og de flyttet sammen etter kort tid.
Årsaken til dette var at Anne-Jorunn var veldig syk, og måtte fjerne livmoren. Han mente da at det beste var at de flyttet sammen, slik at han kunne hjelpe henne etter operasjonen. Blind av forelskelse takket hun ja til dette tilbudet.

Så startet sjalusien.  

Etter operasjonen kunne jeg ikke ha ungene mine så mye, så jeg besøkte de hos barnefaren. Det var da sjalusien viste seg for første gang.


Anne-Jorunn forteller at han klikket på henne fordi hun hadde besøkt eksen sin, og skjelte henne ut. Det eskalerte til en stor krangel, som endte i at hun truet med å gå fra han. Han ble da en myk mann, som beklaget seg, og forklarte at han slet med tillit etter å ha blitt løyet til i et tidligere forhold.

Han utnyttet samvittigheten min, og jeg ble…
-Selv om intuisjonen min sa at dette ikke var bra.


Operasjonen var såpass omfattende, at hun ville trenge 6-8 uker rekonvalesens, og kunne ikke ha sex i denne perioden.
Men han ville det annerledes.

Etter 8 dager voldtok han meg for første gang, fordi han hadde behov for sex.
Jeg våget ikke å si nei.
Jeg turte heller ikke å fortelle sykehuset årsaken til at jeg fikk infeksjon, etter denne voldtekten.

Etter dette gikk det gradvis mer og mer galt. Han manipulerte henne til å tro at hun selv hadde sagt ja til sex. Han startet å forgripe seg på henne daglig og krevde at de skulle ha sex 6-8 ganger i uken, helst 2 ganger daglig.

Han krevde også at de skulle ha sex på upassende steder, og på måter Anne-Jorunn ikke var komfortabel med.


Han fant ut at han ville ha analsex, men det hadde ikke jeg noe lyst til. Dette resulterte i rifter jeg lever med den dag i dag, og som jeg fortsatt trenger behandling for.

Denne mannen voldtok henne også mens hun sov.
Hun kunne våkne av at han hadde sex med henne, og hvis hun ikke orket en utskjelling, latet hun bare som om hun sov. Han kunne da holde på i opptil 2 timer uten å merke at hun ikke var våken.
Dette har ført til problemer med søvn i ettertid, da hun fortsatt våkner i panikk med følelsen av han oppå henne, pustende i øret hennes.

Men det var ikke bare sexen han kontrollerte.

Han styrte også hvor mye jeg fikk spise, og når jeg fikk spise. Jeg hadde ikke lov til å gå på do og drite i våres hjem, fordi damer gjorde ikke sånn.

Anne-Jorunn sliter den dag i dag med sitt forhold til mat. Mat er noe hun spiser kun fordi hun vet hun må. Hun strever også med å gå på do, og er nødt til å ta avføringsmidler for å få bæsjet. Hun klarer rett og slett ikke å slappe av, og «regelen» om at damer ikke bæsjer, spinner fortsatt i hodet hennes.

Dette voldelige kontrollerende forholdet pågikk i 2 år.

Han kontrollerte alt fra når jeg fikk lov til å gå på jobb til hvem jeg fikk snakke med. Han gikk igjennom telefonen min, facebooken min, og likte ikke at jeg snakket med faren til barna mine.

Ingen visste hvordan jeg hadde det disse årene…

Jeg må bare stille spørsmålet de fleste sikkert sitter med nå:
«Hvorfor gikk du ikke bare ifra han?»

Ja, det er spørsmålet jeg får oftest, og det er det vanskeligste spørsmålet også.
-For hvordan skal jeg forklare det egentlig?
Jeg forstår det ikke selv.

Når du sitter i det, så skjer det så gradvis, at man merker det ikke før det er for sent. Og når man da innser hvor galt det er, så føler man at det ikke har noen utvei.  

Anne-Jorunn forteller at han hadde solgt alle møblene og tingene hennes, og sagt opp leiligheten hun bodde i. I hennes hode ville hun derfor ikke kunne klare seg, om hun skulle gå ifra han. Han fikk også overbevist henne om at hun burde være glad for at han ville ha henne, for det var det ingen andre som ville.

I tillegg var hun redd for hans reaksjon hvis hun dro.

Jeg visste at da ville han og familien hans gjøre livet surt for meg. Jeg var veldig bekymret for hvordan livet mitt da skulle bli, for jeg så hvordan han behandlet hun forrige han var sammen med.

Det var mye redsel, og jeg visste han ville prøve å finne meg.


I tillegg klarte denne mannen å overbevise Anne-Jorunn om at det vonde som skjedde var noe hun selv ønsket.

Når det virker så mørkt, og man ikke ser noen utvei, hvordan tenker du andre i lignende situasjon skal innse at de må ta grep og komme seg vekk?

Man kjenner det innerst inne. Man vet at det ikke er greit. Det største problemet mitt var at jeg ikke visste hvordan. Jeg hadde for eksempel aldri hørt om at det var noe som het et krisesenter. Eller voldslinjen.

Anne-Jorunn påpeker at det kan være lettere å snakke med noen gjennom for eksempel krisesenter eller krisetelefoner, fremfor egen familie. Uansett hvem man tar kontakt med, kan vedkommende hjelpe til med å se løsninger og en vei ut.
…….

Heldigvis kom Anne-Jorunn seg ut av dette ødeleggende forholdet til slutt.
Les mer om dette i del 2 som kommer neste uke…


Lever DU, eller noen du er glad i et voldelig forhold?
Ta kontakt med et krisesenter, da de kan hjelpe deg å komme deg ut av det. Du får et tak over hodet, og hjelp til å finne en vei videre.

Man kan også gå inn på volinjen.no eller ringe vold-og overgrepslinjen på tlf 116 006

Utklipp fra deres nettside:
«Vold- og overgrepslinjen er en hjelpelinje for alle som har blitt utsatt for vold i nære relasjoner eller seksuelle overgrep. Hjelpelinjen retter seg også mot voldsutsattes venner og familie og hjelpeapparat som kommer i kontakt med personer utsatt for vold. Linjen er døgnåpen, gratis og helt anonym og skal betjenes av Krisesentersekretariatet og Oslo Krisesenter.»

En tanke om “Fanget i et voldelig forhold I

  1. Blir helt sjokkert over å lese dette.
    Skjønner ikke at det er mulig for et menneske å utøve noe så hinsides ondskapsfullt.

    Anne-Jorunn, du må være et av de sterkeste menneskene jeg noensinne har lest om.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: